Kontaktné zatepľovacie systémy

Pred začatím stavby alebo modernizácii domu je dôležité uvažovať o kvalitnom kontaktnom zatepľovacom systéme, vďaka ktorému znížime náklady na vykurovanie a nehnuteľnosť získa na hodnote. Aby bola investícia efektívna a priniesla očakávané úspory, je potrebné správne zvoliť kvalitné materiály, ktoré tvoria kompletný systém a profesionálne vykonať prácu. Čím je potrebné sa riadiť počas výberu kontaktného zatepľovacieho systému? Najdôležitejšie sú dva faktory. Prvým je druh tepelnej izolácie, druhým je miesto, kde sa zamýšľaná investícia nachádza.

Na Slovensku  sa na tepelnú izoláciu najčastejšie používajú dva materiály: polystyrén a minerálna vlna. Vlna je paropriepustná, a preto sa vyžaduje, aby tomu tak bolo aj pri iných komponentoch. Medzi izolačné systémy s vlnou patrí napríklad WDVS Hasitherm MIN spoločnosti KREISEL. Môže byť ukončený minerálnou omietkou MINERAL PUTZ 061 R a MINERAL PUTZ 062 K, silikónovou omietkou TREND SILCO PROTECT, silikátovo-silikónovou omietkou TREND SISI alebo silikón-polyuretánovou omietkou TREND SIPO MAX PROTECT. V systémoch s minerálnou vlnou sa nepoužíva akrylová omietka, ktorá má obmedzenú paropriepustnosť. Najvyššiu paropriepustnosť má minerálna a silikátová omietka.

Veľmi dôležitým prvkom pri výbere systému a omietok je umiestnenie domu s kontaktným zatepľovacím systémom. Správne zvolený systém zaručí bezporuchovú prevádzku počas mnohých rokov a navyše tiež zachová čistotu a intenzitu farby. V mestských a priemyselných aglomeráciách, kde máme do činenia s veľkým množstvom prachu a znečistenia, sú najvhodnejšie samočistiace riešenia na báze silikónových omietok (TREND SILCO PROTECT, TREND SIPO MAX PROTECT). V blízkosti lesov, stromov, ako sú parky, budú najlepšou voľbou omietky odolné proti biologickému znečisteniu, napríklad s vodným sklom, ako je TREND SILKA. TREND SIPO MAX PROTECT so systémom BIO PRUF bude ideálny na všetkých hore uvedených miestach. Vyššie uvedené riešenia sú ideálne do blízkosti vodných nádrží, ako sú jazerá, rybníky a rieky. Tu dobre poslúžia aj minerálne omietky (MINERAL PUTZ 061R/062K) natreté fasádnymi farbami, najmä SISI FARBE 004 a SILIKON NANOTECH FARBE 006. Na miesta vystavené mechanickému poškodeniu voľte takzvanú disperznú omietku (ihneď pripravená na použitie). Majú vyššiu rázovú odolnosť ako minerálne omietky.

Späť na zoznam článkov