Ako pripraviť odkvapové systémy na zimu

Rozhodne by nemali zabudnúť ani na odkvapové systémy. Zmena počasia a prichádzajúca zima môže podlomiť ich stav a ohroziť životnosť.

Nezabudnite na jesenné upratovanie

Prvým krokom, ktorý by sme pri príprave odkvapov na zimu mali urobiť, je ich očistenie, čo sa dá urobiť aj so záhradnou hadicou. Nahromadené nečistoty, ako napríklad jesenné lístie, môžu spôsobiť upchatie. Zamrznutie stojatej vody môže viesť k ich odtesneniu a v takejto situácii je potrebné vymeniť chybné prvky.

Vykonajte opravy pred príchodom zimy

Činnosťou, ktorá je na jeseň nevyhnutná, je dôkladná kontrola technického stavu odkvapov. Korózia na oceľových povrchoch alebo praskliny v plastoch sa s príchodom zimy rýchlo prejavia a pokryje ich silná námraza. Problémom je aj poškodenie upevňovacích prvkov. Nahromadený sneh a ľad veľmi zaťažujú systém, ktorý bez správne umiestnených hákov nevydrží.

Zvážte nákup strešného príslušenstva pre dodatočné zabezpečenie

Vrstvy snehu nahromadené na streche sa často zosúvajú do odkvapového systému, čo dodatočne zaťažuje inštaláciu a môže viesť k ohybom a poškodeniu. V dňoch, keď teplota osciluje okolo nuly, sa môžu cez noc zmeniť na silnú námrazu. Predísť tomu môžeme vďaka špeciálnym plotom, ktoré zastavia zosuv snehu a umožnia ľahký odtok vody z odkvapu v období topenia. Zaujímavým technologickým riešením, ktoré určite stojí za zváženie, sú vykurovacie káble. Takáto inštalácia efektívne umožňuje odtok topiacej sa vody zo snehovej čiapky v žľabe.

Zdroj: www.gamrat.pl
 

Späť na zoznam článkov