Akú krytinu vybrať pre novú strechu alebo rekonštrukciu starej

Potrebujete vybrať krytinu na novú strechu alebo rekonštrukciu starej?

Pripravte sa na to, že to až také jednoduché nebude. Najlepší spôsob, ako z toho vykľučkovať s dobrým výsledkom a k vlastnej spokojnosti, je nechať si poradiť odborníkmi. Ak však patríte medzi tých, ktorí majú radi prehľad a radi študujú nové veci, máme pre Vás aspoň zopár užitočných rád.

Čo by ste mali vedieť?

  1. Pri výbere strešnej krytiny rozhoduje veľa faktorov. Navyše sú tu aj stavebné a technické normy. Napríklad pri rekonštrukcií je dôležité poznať názor pokrývača, klampiara či tesára a v neposlednom rade aj statika, ktorý posúdi Váš projekt. V prípade, že stavba patrí do pamiatkovej zóny alebo chránenej krajinnej oblasti, je potrebné aj vyjadrenie pamiatkového úradu. Ohľad by ste mali brať taktiež na okolité domy v susedstve, aby Vaša strecha výrazne nenarušila charakter danej oblasti.
     
  2. Hlavné technické parametre limituje sklon strechy. Plechové krytiny začínajú na 14°, betónové medzi 15-17° - podobne ako asfaltové šindle, keramické drážkové pálené škridly cca 22° a klasické pálené škridly kolem 30°. Ďalším obmedzujúcim faktorom je lokalita a jej poveternostné podmienky. Strecha má zásadný vplyv na stav vnútorného prostredie stavby. Silný vietor alebo poriadna snehová nádielka môžu napáchať veľa škôd. Je dobré mať na pamäti, že strecha prestavuje prvú obrannú líniu a musí dom chrániť aj pred extrémnymi výkyvmi počasia.
     
  3. Pri rekonštrukcií je dôležité posúdiť stav a nosnosť krovov pôvodnej konštrukcie, a to predovšetkým ak sa mení ľahšia krytiny za ťažšiu. Nie každá unesie krytinu s vyššou hmotnosťou. Keďže výmenu strechu uskutočňujeme väčšinou len raz za život, mala by nás zaujímať jej životnosť. Aká je záruka, ktorú predajca krytiny garantuje? Na rad prichádza aj kvalita krytiny a jej dôležité vlastnosti, medzi ktoré patrí odolnosť, mrazuvzdornosť, akumulačné schopnosti, či farebná stálosť. V prípade, že sa strecha či niektorý jej detail poškodí, začne zatekať do nizších častí stavby. To samozrejme predstavuje veľké riziko nielen pre samotnú stavbu, ale postupom času aj pre jej obyvateľov. Nesmieme opomenúť ani strešné doplnky, ktoré častokrát ovplyvňujú funkčnosť, životnosť, vzhľad strechy, ale aj konečnú cenu.
     
  4. Čo sa týka samotného materiálu na výber sú keramické, betónové či plechové krytiny, plasty, asfaltové šindly, bridlica, vláknocement, alebo prírodné materiály akými sú slama, drevo, či inovatívne zelené strechy. Väčšina majiteľov domov volí klasiku, za ktorú sa považuje strešná krytina z pálenej hliny či betónu. Oba typy škridiel sa vyrábajú v mnohých farebných odtieňoch a v rôznom dizajne. Tradičná pálená škridla je odolná, farebne stála a môže zvyšovať tepelný komfort. Plechová krytina je zasa v porovnaní s pálenou škridlou omnoho ľahším variantom a rýchlejšie sa pokladá. Záleží na vašich osobných preferenciách, ale aj konkrétnej  stavebnej situácii. Ak je však konštrukcia strechy dostatočne nosná, odporúčajú sa skôr klasické krytiny. Pre správne rozhodnutie by ste si mali nie len naštudovať všetky potrebné informácie o daných materiáloch, ale si ich aj osobne pozrieť. Chytiť si škridlu do ruky a emotívne posúdiť, aký pocit vo Vás vyvolá. Verte, že prírodné materiály Vás určite nenechajú chladným a chytia Vás za srdce.
     
  5. Estetický charakter strechy určuje tvar krytiny, farba a jej povrchová úprava. Aj keď sa môže zdať, že vybrať si farbu, či tvar strešnej krytiny nie nič zložité, nevhodne zvolená kombinácia môže ovplyvniť celý charakter stavby. V súčasnej dobe patria medzi najpopulárnejšie farby striech odtiene čiernej. Ak chcete mať istotu, že takáto tmavá strecha svoj odtieň nezmení a časom nevybledne, zvoľte si
    Pálená škridla si vďaka technológii výroby zachová sýtosť, charakter aj intenzitu farebného odtieňa.
     
  6. Aj v tvar krytiny zohráva svoju roľu. Ponuka je naozaj pestrá, od rovných, cez výrazne vlnené tvary, alebo tradičné okrúhle zakončenia. Pri výbere väčšinou závisí na charakteru stavby či je skôr moderná, klasická alebo rustikálna. V obľube sú aj krytiny s veľkým formátom, ktoré sú – šetria nielen materiál, ale aj čas na pokrytie strechy.
     

Ak chcete predísť nevhodnému výberu, využite bezplatnú konzultáciu s odborníkom. Nechajte so poradiť a využite všetky naše služby. Navštívte najväčšie strešné centrum BAUPARK v Bratislave na Starej Vajnorskej 1 a pozrite si širokú ponuku vzoriek. https://www.baupark.sk/kontakt/

 

Späť na zoznam článkov