Spoznajte materiál, s ktorým je radosť pracovať.

 

Rozmerové vlastnosti

Základný formát dosiek – 3200x1200mm v hrúbkach od 8 do 24 m

Všestranné použitie

BZS dosky majú výborné akustické vlastnosti a preto sa často používajú pri montáži priečok, stien a stropov a taktiež pri výrobe protihlukových panelov a bariér. Vyznačujú sa vynikajúcimi protipožiarnymi vlastnosťami. Podľa EN sú hodnotené v triede A2. V kom- binácií s vysokou odolnosťou proti vode, sú dosky ideálny stavebným materiálom so širokým použitím a dostupnú cenu.

Výroba BZS dosiek

Pri výrobe sa používajú drevené triesky, cement, voda a hydratačné prísady /vodné sklo a síran hlinitý/, ktoré podporujú zretie cmenetotrieskovej zmesi. Po zmiešaní týchto surovín v miešacom stroji je sypká zmes sypaná na plechy vo formátoch dosiek, ďalej lisovaná. Vo vytvrdzovacej komore dosahujú dosky svoje základné fyzikálno – mechanické vlastnosti. Dosky BZS sú certifikované pre použitie v celej európskej únii.

Opracovanie dosiek
Dosky sa opracovávajú bežným spôsobom drevoobrábajúcimi nástrojmi. Môžete ich rezať, vŕtať, brúsiť aj frézovať. Keďže obsahujú ako spojivo cement, pri ich opracovaní sa uvoľňuje väčšie množstvo prachových častíc. Je preto potrebné použiť ochranné prostriedky, prípadne nástroje s prí- davným odsávaním. BZS dosky sú vhodné pre profesionálne aj profi použitie.
 

Vhodné aj do vlhkého prostredia
Ako všetky dosky, ktoré obsahujú drevo, aj BZS doska prirodzene reaguje na zmeny teploty a vlhkosť. Výhodou BZS dosky je, že nemení svoje parametre v hrúbke a tak nehrozí deformácia hrán. Preto je BZS doska predurčená aj do vlhkého prostredia. Doska pracuje v ploche, má lineárnu rozťažnosť, s ktorou je potrebné rátať. To znamená, že je potrebné okolo každej dosky nechať 2,5mm voľnej plochy, aby sa doska mohla roztiahnuť, či zmrštiť. Škáru je možné zatmeliť trvalo pružným tmelom odporúča sa akrylátovy, polyuretanový či polyesterový (silikónové tmely nie sú vhodné), alebo zakryť lištou či vložiť kovový alebo drevený profil. Výhodou tohto materiálu je, že je spracovateľný aj v zime.
 

Balenie, skladovanie, manipulácia
BZS dosky sú štandardne dodávané na nevratných podkladových paletách, ktoré umožňujú manipuláciu vysokozdvižným vozíkom. Aby nedošlo k poškodeniu hrán sťahovacou páskou, je horná vrstva palety zabezpečená vrchnou krycou doskou tak, aby mohli byť palety vystavené dlhodobým účinkom poveter- nostných podmienok na nekrytých priestranstvách. Keďže cementotrieskové dosky počas skladovania odvádzajú vlhkosť, odporúčame ich pred spracovaním skladovať v zakrytých a suchých priestoroch.

Späť na zoznam článkov